Monsterbølgen som traff oljeplattformen Draupner E i Nordsjøen i 1995 ble raskt verdensberømt blant bølgeforskere og i oljebransjen. Nå er den blitt verdensberømt også blant folk flest, med over 160 000 treff på Youtube.

Tekst: Bjarne Røsjø

De såkalte monsterbølgene med bølgehøyder opp mot 30 meter var lenge noe bare sjøfolk snakket om, hvis de hadde overlevd. Men da oljeplattformen Draupner E i Nordsjøen ble truffet av en nesten 26 meter høy bølge som ble registrert av måleinstrumenter ombord, måtte forskerne innrømme at monstrene virkelig eksisterte.

Se BBCs videoanimasjon på YouTube

– Draupner E hadde bare stått i Nordsjøen et halvt års tid da denne kjempebølgen traff plattformen som et hammerslag. Da vi så dataene trodde vi først det var en feil, forteller teknisk ekspert Per Sparrevik. Han er fagleder for undervannsteknologi, instrumentering og overvåking ved NGI.

Men dataene var ikke feil: Da NGI gikk gjennom måledataene og regnet på effekten av bølgen som traff plattformen, ble konklusjonen klar: Nyttårsbølgen som traff den ubemannede Draupner E-plattformen 1. januar 1995 var virkelig ekstrem, og derfor er den også blitt en av verdens mest berømte bølger med blant annet 160 000 visninger på Youtube. Monsterbølgen kom som en stor overraskelse på både petroleumsbransjen og bølgeforskerne og utløste en omfattende forskningsinnsats, fordi den var så urimelig mye større enn bølgene som kom før og etter.

Les hele saken på Offshore.no
Les hele saken på Forskning.no
Les også på Videnskab.dk
English version on ScienceNordic.com

Ekstrembølgene: Fortsatt et mysterium (Eldre artikkel på Forskning.no)